3 ve 4 Boyutlu Ultrason
Günümüzde bebeğin oldukça detaylı bir şekilde görüntülenmesine yardımcı olan ultrason görüntüleme cihazlarından biri de 3 ve 4 boyutlu ultrason cihazıdır. Bu sayede anne karnındaki bebeğin gerçeğe en yakın halinin görüntülenmesi mümkün olmaktadır. Gebelik süresi boyunca Perinatoloji (Riskli Gebelik) uzmanı tarafından yapılan ultrason görüntüleme yöntemleri incelendiğinde 3 farklı ultrason türü ile karşılaşılmaktadır. Bunlar 2 boyutlu ultrason, 3 ve 4 boyutlu ultrasondur. Bu ultrason türlerinden kısaca bahsedecek olursak:
2 boyutlu ultrason; gebelik süresi boyunca standart kontroller sırasında kullanılan ultrason türüdür. Bebeğin kalp atışı, plesantanın boyutu ve bebeğin kordonu görüntülenebilmektedir. Ayrıca bebeğin kilosu, boyu ve fiziksel gelişimi ile ilgili de bilgi vermektedir. Klasik siyah beyaz ultrason görüntüsü bu cihazlara aittir.
3 boyutlu ultrason; En doğru şekilde Perinatoloji (Riskli Gebelik) uzmanı tarafından uygulanabilen ve genellikle 3. Aydan sonra bebeğin ne kadar gelişme gösterdiğini detaylı bir şekilde gösteren ultrason türüdür. 3 boyutlu ultrasonda derinlikte bulunduğu için bebeğin boyu ve kilosunun yanı sıra hacmi hakkında da bilgi vermektedir. Ayrıca bebeğin suyunun miktarı, fetal büyüme ve bebeğin konumu detaylı bir şekilde değerlendirilebilmektedir.
4 boyutlu ultrason; Bebeğin en, uzunluk ve derinlik boyutları ile eş zamanlı olarak görüntülenmesine olanak sağlayan ultrason türüdür. 4 boyutlu ultrason teknolojisi ebeveynlerin bebeğin bütün el, ayak ve baş hareketlerin aynı anda monitörden izlemesine, bebeklerini oldukça net bir şekilde hareketli olarak görmelerini sağlamaktadır. Bu yüzden ebeveynler için 4 boyutlu ultrason oldukça heyecanlandırıcı bir görüntüleme yöntemidir.
Perinatoloji (Riskli Gebelik) uzmanı tarafından yapılan, detaylı, üç boyutlu ve hareketli bir görüntüleme sağlayan 4 boyutlu ultrason bebeğin gelişimi ile ilgili bütün bilgileri sağlamaktadır. Bebeğin hareket halindeyken 3 boyutlu olarak oldukça detaylı bir şekilde görüntülenebilmesi ebeveynler için heyecanlı olduğu kadar doktor içinde bir o kadar bilgi vericidir.
Anne adayından 4 boyutlu ultrason görüntülemesi istenildiği zaman en merak edilen konulardan biri de uygulama şeklidir. 4 boyutlu ultrasonda diğer ultrason çeşitleri ile aynı şekilde uygulanmaktadır. Tıpkı diğer ultrason görüntüleme yöntemlerinde olduğu gibi anne adayının sedyeye uzanması istenir. Sonrasında ise anneden karnını açması istenerek karnına jel sürülür ve 3 ve 4 boyutlu prob sayesinde bebek görüntülenir.
Rutin kontrollerde uygulanan 2 boyutlu ultrasondan tek farklı ultrasonun süresi olabilmektedir. Çünkü 4 boyutlu ultrason uygulamasında Perinatoloji (Riskli Gebelik) uzmanı bebeği oldukça detaylı bir şekilde kontrol etmektedir. Bebeğin öncelikle fetüs içerisinde yeri, suyu gibi bilgiler sağlandıktan sonra baş kısmından değerlendirme başlar. Baş, boyun, gövde, genital organlar, bacaklar her bir kısım ayrıntılı olarak incelenir. Ayrıca her bir kısım incelenirken bu kısımda yer alan organlarda gelişimini incelemek için boyutları hatta kan akışlarına kadar muayene edilir.
Özet olarak bakarsak; rutinde kullanılan ve kesitler alarak bebeğin organları ve tıbbi durumu hakkında bilgi veren ultrason 2 boyutlu (siyah-beyaz) ultrasondur. Yeni teknolojilerle, bebeğin seri fotoğraflarından bilgisayar bir görüntü oluşturmakta ve bu sayede klasik ultrason görüntüsünden bebeğin 3 boyutlu olarak şekli ortaya çıkmaktadır. Yani 3 boyutlu ultrason bebeğin yüzünü vücut şeklini bir fotoğraf gibi verebilmektedir. 4 boyutlu ultrasonda ise buna bir de zaman boyutu eklenir ve bebek anne karnında hareket ettiğinde eş zamanlı olarak ekrana da yansır. Yani 4 boyutlu ultrasonda bebeğin 3 boyutlu görüntüsü hareketli olarak görülebilmektedir. Bu teknolojiler tabii ki, bebeğini merakla bekleyen anne ve baba adayları için çok kıymetlidir. Bu sayede aileler bebekleriyle daha anne karnındayken tanışmış olurlar. Detaylı ultrason ile gerekli olan tıbbi inceleme bittikten sonra bebeğin pozisyonu uygunsa, Perinatoloji (Riskli Gebelik) uzmanı size 3 ve 4 boyutlu görüntüyü imkanları ve zamanı dahilinde gösterebilir. Diğer ultrason incelemelerinde olduğu gibi 4 boyutlu ultrasonda da her defasında görüntü elde edilemeyebilir. Bebeğin pozisyonu, amniyon sıvısının miktarı 4 boyutlu ultrasonda görüntü alınamamasına sebep olabilir.
Yorum yaz