Komplike Monokoryonik İkiz Gebelik Takibi
Komplike monokoryonik ikiz gebelik takibi Perinatoloji (Riskli Gebelik Yan Dal Uzmanı tarafından yapılmalıdır. Anne rahminde birden fazla fetüsün bulunması olarak tanımlanan çoğul gebeliklerden en sık görülen ikiz gebelikler son yıllarda gittikçe artmıştır. Doğal yolla oluşan gebeliklerin 80’de biri ikiz gebeliktir. Bu oran 35 yaş üstü gebeliklerde ve yardımcı üreme teknikleriyle olan gebeliklerde daha da artmaktadır. Temel olarak, tek yumurta (monozigotik veya monokoryonik) ve çift yumurta (dizigotik) olmak üzere iki tip ikiz gebelik türü bulunmaktadır.
Tek bir yumurtanın tek bir sperm tarafından döllenmesi ile meydana gelen gebeliklere monokoryonik ikiz adı verilir. Döllenme sonucunda oluşan zigot genetik olarak birbirine tamamen benzeyen iki embriyoya ayrışır. Bebeklerin cinsiyetleri aynıdır. Bu tip ikizler tüm gebeliklerin 1/250’sini, tüm ikizilerin 1/3’ünü oluşturur.
Bu tür gebeliklerde anomali, bebeklerden birinde büyüme geriliği ve ikizden ikize transfüzyon sendromu gibi bir sorunun ortaya çıkma olasılığı artmıştır. Bundan dolayı bu gebeler mutlaka Perinatoloji (Riskli Gebelik) Uzmanı tarafından izlenmelidir. Bebekler en az iki haftada bir büyüme, amniyotik sıvı hacmi ve Doppler açısından değerlendirilmeli, bir problem görülürse bu takipler sıklaştırılmalıdır.
Yorum yaz