Kordosentez

Kordosentez, bebekteki kromozom hastalıklarının, kan hastalıklarının, bazı genetik hastalıkların ve enfeksiyonların tanısı ve tedavisi amacıyla fetal kan örneğinin alınması işlemidir. Esas olarak genetik tanı gerektiren ancak koryon villus örneklemesi ve amniyosentez için geç kalınmış vakalarda kullanılır. Nadiren de amniyosentez ya da koryon villus örneklemesi yapılmış ancak kültürde üreme olmamış vakalarda kullanılabilir.

Kordosentez ne zaman ve nasıl yapılır?

Kordosentez, çoğunlukla gebeliğin 20. haftasından sonra yapılır. Bu işlem Perinatoloji (Riskli Gebelik) Uzmanı tarafından ultrason görüntülemesi sırasında iğne ile gebenin karın duvarından ve rahminden geçilerek göbek kordonunun içine girilir ve 1-2 ml kadar bebek kanı alınır. İşlem süresi 30-60 saniyedir. Testlerin sonucu genellikle bir hafta içinde çıkar. Nadiren laboratuvar sonuç veremeyebilir. Bu durumda girişim tekrarı gerekebilir.

Kordosentez işleminin bazı riskleri vardır, bunlar:

– Gebelik kaybı: Kordosentez’e bağlı gebelik kayıp oranı %1-2 dir. Bebek ölümünün en sık nedenleri, kordon kan akımının durması, bebek kalp atım hızının yavaşlaması ve kordondan kanamadır. Ayrıca, gebelik kesesinde açılan delikten kese içindeki sıvının sızarak hastanın vajinasından boşalması da düşüğe neden olabilir. İşlem sırasında mikropların rahim içindeki dokulara geçişi ve rahim duvarından kaynaklanan kanamalar da nadiren düşük nedeni olabilir. Kordosentez yapılmayan gebelerde de çeşitli nedenlerle düşük ya da bebek ölümü olabileceği unutulmamalıdır.

– Vajinal yoldan su gelmesi: Çoğu kez gebelik sorunsuz devam eder. Seyrek olarak bebek suyu az ya da susuz bir ortamda gelişmesini sürdürmek zorunda kalabilir. Bebeğin akciğerleri bu durumdan zarar görebilir.

– Kanama: Genellikle kendiliğinden durur. Çok nadiren gebeliğin sonlandırılması kararı gerekebilir.

– Enfeksiyon: Ciddi bir durumdur. Gebeliğin sonlandırılması gerekir.

– İğnenin bebeğe değmesi ve zarar vermesi: Günümüz tekniği ile bu olasılık çok azsa da, iğnenin bebeğe değmeyeceği garanti edilemez.

– Kan uyuşmazlığı: Rh grup uyuşmazlığı olan gebelerde (anne Rh-, baba Rh+) kordosentez izoantikorların oluşmasına neden olabilir. Bu durumu önlemek amacıyla kordosentezden sonra anne adayına Anti D uygulanır.

– Annenin karın duvarında hematom (kan pıhtısı): Nadirdir ve çoğu kez kendiliğinden geçer.

Kordosentez işlemi sonrası kendinizi zorlamamalısınız. Mümkünse eve arabayla başkası sizi götürsün. Cinsel ilişki, bir hafta yasaktır. Karın içi basıncını arttıracak, zorlayıcı, yorucu aktiviteler üç gün yasaktır. Uçak yolculuğu riskli değildir. Ancak, bir sorunda eve yakın olmak tercih edilir. Hafif kramp tarzı kasık ağrısı, ilk 1-2 gün normaldir.

Yorum yaz